همه چیز درباره رنگ خوراکی ژله ای
رنگ خوراکی ژله از جمله رنگهای خوراکی است که طی یک فرآیند از مواد اولیه مانند پودر رنگ خوراکی، آب، نگهدارندهها و پودر ژلاتین جهت ایجاد حالت ژلهای در رنگ، تهیه میشود.
رنگ خوراکی ژله به خاطر داشتن پودر ژلاتین در ساختار خود، پس از مدتی دچار آباندازی شده و از کیفیت آن کاسته میشود.
این نوع رنگها به دلیل تنوع در پایه رنگ خوراکی پودری استفاده شده در آنها، دارای تنوع رنگی زیادی هستند.
امروزه از رنگ خوراکی ژلهای در موارد زیادی استفاده میشود که بیشتر آن در مصارف کارگاههای قنادی و شیرینیپزی است.
اگر قصد استفاده از رنگ خوراکی ژلهای را دارید باید حتما به نکات زیر توجه کنید:
- دارا بودن پروانه بهداشتی ساخت و نشان استاندارد
- دارا بودن مقدار حد مجاز مصرف روزانه یا ADI
- درج شدن تمام مواد اولیه استفاده شده برای تهیه محصول
- دارا بودن تمامی اطلاعات شرکت تولیدکنند
نحوه استفاده از رنگ خوراکی ژله ای
برای قیمت رنگ خوراکی ژله ای خط زرد باید نکاتی را رعایت کنیم. از جمله این نکات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قبل از تهیه رنگ خوراکی ژلهای ابتدا مشخص کنیم که چه نوع رنگی و برای مصرف در چه محصولی میخواهیم.
- بهتر است قیمت انواع رنگ خوراکی مخصوص ژله را از جاهای مختلف استعلام بگیرید.
- برای استفاده از رنگ خوراکی ژلهای باید در نحوه و میزان مصرف دقت کنید.
- میزان مصرف این رنگها از رنگهای پودری بیشتر است، اما نحوه استفاده آنها راحتتر است.
- جهت استفاده از رنگ خوراکی ژلهای در خامه قنادی نوع خامه قنادی بسیار مهم است که از جنس چربی حیوانی باشد یا گیاهی.
- جهت استفاده از این رنگها باید به صورت قطره چکانی در محصول نهایی استفاده کرد.
- برای استفاده در محصولاتی که در تهیه آنها از حرارت استفاده میشود، نمیتوان از رنگهای خوراکی ژلهای استفاده کرد،چون در ساختار آنها از رنگ خوراکی مصنوعی استفاده شده و در اثر حرارت دیدن به اجزا تشکیلدهنده، تجزیه میشوند.
چون در تهیه رنگهای خوراکی ژلهای، رنگ خوراکی مصنوعی استفاده میشود، پس مضرات این رنگها مانند رنگهای مصنوعی است. استفاده بیش از حد از رنگهای خوراکی ژلهای باعث بیش فعالی در کودکان، اثرات منفی روی سلامت اعصاب و روان، ایجاد افسردگی، بروز واکنشهای آلرژیک و … میشود.
پس در استفاده از انواع رنگهای خوراکی باید ابتدا تحقیقات لازم را انجام دهیم. مخصوصا وقتی قصد تولید محصولاتی را داریم که مصرفکننده آن مستقیما افراد قشر عادی جامعه هستند.
یکی از نکاتی که در تهیه و تولید رنگهای خوراکی خیلی اهمیت دارد، این است که تولید این محصولات توجیه اقتصادی داشته باشد. باید عنوان کرد که از نظر اقتصادی رنگهای خوراکی ژلهای مقرونبهصرفهترین هستند و در تولید این محصولات سود مادی زیادی وجود دارد. به همین خاطر قیمت تمام شده آنها بسیار پایین است و در مقایسه با رنگهای طبیعی از نظر قیمتی بسیار قابل رقابت هستند.
اما این در صورتی است که همین محصولات از نظر سلامت محور بودن با رنگهای خوراکی طبیعی اصلا قابل مقایسه نیستند و یک درصد از مضراتی را که در بدن مصرفکننده ایجاد میکنند، رنگهای طبیعی ایجاد نمیکنند.
موارد استفاده از رنگ خوراکی
لازم به ذکر است که از رنگهای خوراکی مصنوعی و ژلهای میتوان در مواردی که در ذیل به آن میپردازیم استفاده نمود. چون این روزها خیلی از تولیدکنندگان دنبال تهیه رنگهای خوراکی هستند و به خاطر استانداردهای محصولات استفاده از رنگهای خوراکی برای آنها الزامی است.
- تهیه و تولید انواع اسباب بازیهای کودکان
- تهیه خمیرهای بازی
- تهیه پاستلهایی که برای کودکان هستند
- تهیه توپهای پینتبال که در بازی پینتبال استفاده میشوند و با پوست افراد ارتباط مستقیم دارند.
- گاهی اوقات در تهیه غذای حیوانات مثل خوراک دام، طیور، غذای ماهی و…. از رنگهای خوراکی استفاده میشود و دلیل این کار این است که برخی حیوانات مثل پرندگان با خوردن غذاهای رنگی پرهایشان رنگی میشود و ماهیها نیز با خوردن غذای رنگی دارای بالههای رنگی میشوند و این به وضوح در آکواریومها و قفس حیوانات قابل مشاهده است. در این موارد باید حتما از رنگ خوراکی مصنوعی استفاده کرد، چون رنگهای خوراکی طبیعی نسبت به فرآیندها حساس بوده و در برابر فرآیند حرارتی تولید غذای حیوانات از بین میروند. مثلا در تهیه غذای پت از حرارت دستگاه اتوکلاو برای استریلیزاسیون این محصولات استفاده شده و دما و فشار بالا باعث از بین رفتن ساختار میشود.
در این موارد ما رنگ ژله ای خوراکی چیست خودمان به شخص تولیدکننده پیشنهاد میکنیم که حتما از رنگ خوراکی مصنوعی استفاده کند که دلایل خاص خودمان را هم داریم که در زیر عنوان میشوند.
- رنگهای خوراکی مصنوعی در مقایسه با رنگهای خوراکی طبیعی ارزان قیمتتر هستند و در کاهش قیمت تمام شده محصول نقش مهمی دارند.
- مقدار مصرف رنگهای خوراکی مصنوعی در مقایسه با رنگهای طبیعی بسیار پایینتر است و به همین دلیل باز هم در کاهش قیمت تمام شده محصول موثر هستند.
- رنگ خوراکی مصنوعی مقاومت بیشتری نسبت به شرایط دمایی، اسیدی، فشار بالا و… دارد، ولی رنگهای خوراکی طبیعی به این شرایط حساس هستند و ساختارشان دچار تغییرات شده و تجزیه میشوند.
بهتر است در اینجا این نکته را یادآوری کنیم که اکثر سیروپهایی که در بازار به عنوان سیروپ میوه وجود دارند، حالت فیزیکی ژلهای داشته و در ساختارشان، طعمدهنده خوراکی مصنوعی، رنگ خوراکی مصنوعی و پودر ژلاتین دارند. به همین خاطر قیمت تمام شده بسیار پایینی دارند. از این سیروپها در تهیه انواع بریلوهای قنادی استفاده میشود که روی کیکها و شیرینیهای خامهای استفاده میشود.
اگر بخواهیم از رنگ خوراکی مصنوعی دوری کنیم، باید بدانیم که جهت استفاده از رنگهای خوراکی سالم میتوان رنگ خوراکی طبیعی را به رنگ ژلهای تبدیل کرد، اما در این راستا با چالشهایی مواجه هستیم که در زیر به توضیح آنها میپردازیم.
- رنگ خوراکی طبیعی به دلیل اینکه از طبیعت گرفته میشود، باید ابتدا به ساختار پایدار تبدیل شود که بتواند در سیستمهای غذایی استفاده شود. در اضافه کردن پودر ژلاتین به رنگ خوراکی طبیعی ممکن است ژلاتین با مابقی ترکیبات واکنش داده و باعث کاهش افت کیفیت رنگ شود.
- تبدیل رنگ خوراکی طبیعی به رنگ ژلهای باید کاملا از تمام جهات فنی و تکنولوژیکی بررسی گردد که بعد از گذشت زمان باعث آب اندازی رنگ نشود